Mari van Esch

De eerste dag van de Tweede Wereldoorlog sneuvelt Mari van Esch in Kessel aan de Maas. Op 10 mei 1940.  Hij werd begraven op de begraafplaats in Haarsteeg. Mari van Esch was pas 24 jaar.

 

Dankzij gedetailleerd archiefonderzoek van zijn neef Mari van Esch is veel bekend geworden over wat zich op die dag 10 mei 1940 in Kessel afgespeeld heeft.

De heer B. Beaard, secretaris van Heemkundekring Onsenoort, heeft in maart 2017 met onze stichting contact opgenomen omdat zij het graf van Mari weer in originele staat terug wilden brengen.                     

 

Op een oude foto van het graf was te zien dat er een graftrommel op het graf gelegen heeft! De vraag was of wij voor een trommel konden zorgen. Na lang zoeken hebben wij een mooie oude krans gevonden en het bedrijf ZinkArt uit Drachten heeft voor ons een trommel op maat gemaakt.

Na de restauratie van de krans en het schilderen van de nieuwe trommel heeft de heer B. Beaard  de trommel begin mei 2017 opgehaald. Op 10 mei, 77 jaar na het overlijden van Mari van Esch is na de plechtigheid in de parochiekerk van Haarsteeg het gerestaureerde graf gezegend en werd afgesloten met een vendelgroet, kranslegging en het blazen van The Last Post.                                                                                   

De medewerkers van het Restauratie atelier vonden het een eer om mee te mogen werken aan de restauratie van het graf van Mari van Esch, die zijn leven voor ons gegeven heeft.!                                          Meer informatie: www.marinusvanesch.nl

 

 

 

Ontwerptekening.

Rinke Meijer van ZinkArt uit Drachten bezig met maken van de trommel voor Mari van Esch.

De trommel is klaar, nu moet hij nog geschilderd worden.

Nieuwe trommel met nog ongerestaureerde krans.

 

 

Dit is de krans die wij hebben kunnen kopen voor in de nieuwe trommel van Mari.

Gerestaureerde bloemtak met op de achtergrond de uitnodiging voor de herdenkings dienst in Haarsteeg op 10 mei 2017.

De nieuwe trommel met gerestaureerde krans, nog zonder afdekking van het glas.

De gerestaureerde trommel op het graf.