agenda

Museum is weer geopend

In 2020 is ons museum vanaf 1 juli weer geopend.

U bent welkom met inachtnemenig van de RIVM-maatregelen. Reserveren is niet noodzakelijk, bij te grote drukte kunt u buiten even wachten.

Wintersluiting voor het Graftrommelmuseum

Bezoek leerlingen Nassau College uit Norg
Bezoek leerlingen Nassau College uit Norg

Na een druk seizoen met veel activiteiten is de jaarlijkse winterstop van het Graftrommelmuseum aangebroken.
De restauratie van de trommels en de kransen gaat wel gewoon door.
Met Pasen zullen de deuren aan de Bergveenweg weer open gaan voor het publiek.


Het museum heeft 420 bezoekers gehad waaronder veel families die een uitje hadden georganiseerd in en rondom Veenhuizen.
Ook een aantal Vrouwenverenigingen wisten het museum te vinden.


Het museum heeft een tweetal trommeltjes uitgeleend aan het Stedelijk museum Coevorden. Dit in verband met de tentoonstelling Dood en Begraven.
Op vrijdag 15 maart zijn de negen trommels uit Deinze, België , weer teruggebracht. De restauratie was een hele klus.


Hotel/restaurant Bitter en Zoet had een erfgoeddiner gepland voor zondag 14 juli met als item: “ De Arme Dood”. Het was een funeraire en culinaire middag op de fiets met een hapje en drankje tussendoor. Een bezoekje aan het graftrommelmuseum was het sluitstuk van de middag met in het vooruitzicht het “armendiner. “


Op zondag 20 augustus hebben medewerkers met informatie over de graftrommels op de Zomerfair Veenhuizen gestaan. Er was veel interesse en misschien krijgt het museum nog een trommeltje geschonken!
De twee monumentendagen, 14 en 15 september, werden weer goed bezocht door een aantal mensen op de fiets en met de auto.


Het seizoen werd afgesloten met een bezoek aan het museum door leerlingen van het Nassau College uit Norg. De leerlingen kwamen die dag op verschillende locaties in Veenhuizen i.v.m. het vak Burgerschapsvorming.


De Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels is voorgedragen om genomineerd te worden voor de Gouden Terebinth. Deze prijs word eens in de twee jaar uitgereikt door de Stichting Terebinth aan een Stichting, Vereniging, groep vrijwilligers of persoon die zich bijzonder ingezet heeft voor ons Funerair Erfgoed.
De uitslag zal bekend gemaakt worden in januari 2020.


Voor het volgend jaar staan er weer nieuwe activiteiten op de restauratielijst. Iedereen is dan weer van harte welkom om te komen kijken naar de vernieuwde inrichting met nog meer trommels en kransen!