nieuws

13-01-2018

Artikel 12 januari RTV Drenthe

06-01-2018

Graftrommel restauratieproject Deinze-BelgiŽ

Graftrommel restauratieproject Deinze-BelgiŽ

De heer Leon Bok, één van de schrijvers van het boek Graftrommels en (Kunst)Grafkransen in Nederland, heeft tijdens een rondrit door België op de begraafplaats van Deinze, gemeente Gent, negen graftrommels ontdekt van bijzondere waarde. De negen graftrommels zijn verdeeld over twee graven. Een graf heeft drie trommels, waarvan twee met kransen van glaskralen. Het andere graf heeft zes trommels met ook twee trommels met kralenkransen.

 

Onze stichting heeft in 2015 contact gehad met het Stadsbestuur van Deinze in verband met de restauratie van hun funerair erfgoed.

Eind 2017 kregen we bericht van Mevrouw E. de Voogt, erfgoeddeskundige/archivaris, dat het stadsbestuur de restauratie van de negen trommels aan ons te willen opdragen!

 

Op vrijdag 22 september hebben onze voorzitter Evert Jan Halkus en zijn vrouw Lidy alle trommels opgehaald en naar Veenhuizen gebracht. Wij verwachten dat eind 2018  de trommels met kransen klaar zullen zijn! Evert Jan en Lidy Halkus zullen de vier kralen kransen  restaureren  en de andere medewerkers nemen de trommels en de  metalen kransen voor hun rekening. Inmiddels wordt er druk gewerkt aan een kralenkrans

(wordt vervolgd)

06-01-2018

Graftrommel restauratieproject Elsloo

Graftrommel restauratieproject Elsloo

Van de graftrommelcommissie uit  Elsloo hebben we de vraag gekregen om de 8 graftrommels die op het kerkhof  aanwezig waren te restaureren.  Ze waren niet allemaal in goede staat, De kransen hadden allemaal een aantal porseleinen bloemen of bloemen van metaal. Met veel enthousiasme en inmiddels al behoorlijk wat ervaring zijn we begonnen.Ondertussen werd er in Elsloo druk getimmerd aan houten kisten, waar de trommels in de winter-maanden in worden opgeslagen. Op donderdag 16 november 2017  zijn de gerestaureerde trommels opgehaald om vervolgens op vrijdag 17 november op verschillende graven te pronken tijdens de lichtjesavond. In de lente van 2018 zullen alle trommels te bezichtigen zijn op het kerkhof in Elsloo. De heren H. Hammer en A.Oudshoorn hebben zich bijzonder ingezet voor dit project. Namens de medewerkers van het restauratieatelier veel plezier met de gerestaureerde trommels.